رویکرد آمریکا درقبال تلاطم روابط ایران و عربستان
کد مقاله : 1415-IRFP5
نویسندگان
حسین رفیع *1، نسیم جعفرنیاکلانسرا2، سیده فاطمه یاسینی2
1دانشیار دانشگاه مازندران
2دانشجو کارشناسی ارشد
چکیده مقاله
در عرصه جغرافیای سیاسی جهان، خاورمیانه به عنوان منطقه ای بی ثبات شناخته می شود. این بی ثباتی متأثر از زمینه های داخلی در حوزه های فرهنگی مذهبی، ژئوپلتیک و ژئواکونومیک است که رقابت قدرت های منطقه‌ای و نفوذ قدرتمندان فرامنطقه، آن را تشدید می نماید.
در این منطقه، ایران و عربستان سعودی به عنوان دو قدرت منطقه ای شناخته می شوند که همواره رقابت های پنهان و یا آشکار مشخصه بارز روابط طرفین بوده است. دوکشور پادشاهی محافظه کار همسو با غرب و ایالات متحده، با وقوع انقلاب اسلامی ایران در دو جبهه مختلف جای گرفتند و روابط پر نوسانی در مناسبات دو جانبه و منطقه ای سامان داده که آکنده از سوءظن و بدبینی بوده و بعضاً تا سطح تنش های تند پیش رفته است. این روابط در سالیان اخیر، متعاقب انقلاب و تحولات سیاسی 2011 در دنیای عرب و به ویژه مسئله یمن، گسترش نفوذ منطقه ای ایران و تحول در سیاست های منطقه ای عربستان به سمت بحران سوق پیدا کرده است. در عرصه این بحران، ایالات متحده که در مناسبات خود با ایران دچار چالش ها و تنش های متعدد بوده، همواره از عربستان سعودی به عنوان متعهد خود یاد کرده و با آن همراهی کرده است.
این مقاله می کوشد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر اینترنتی به این سوال پاسخ گوید که رویکرد ایالات متحده در تنش روابط بین ایران و عربستان متأثر از چه عواملی بوده است؟ در این راستا، این فرضیه مورد بررسی قرار می گیرد که با توجه به تنش موجود در روابط ایران و آمریکا ، ایالات متحده درصدد بوده است با حمایت از عربستان و بهره گیری از توانمندی های اقتصادی-مالی این کشور، ضمن مقابله با قدرت ونفوذ منطقه ای ایران، از دستاوردهای سیاسی-امنیتی آن به نفع خود و متحدین منطقه ای خویش بهره گیرد.
کلیدواژه ها
روابط ایران و عربستان، ایالات متحده آمریکا، رقابت منطقه ای، خاورمیانه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
login